Vote, Please! – Factori decizionali – prima întâlnire

Proiectul nostru conține și două întâlniri cu factori decizionali. Prima dintre ele va avea loc pe 25 februarie și este, evident, unul din punctele culminante din Vote, Please!

În urma discuțiilor cu tinerii beneficiari, ne-am descis să alegem un spațiu neconvențional, astfel încât comunicarea să fie ușoară și toți participanții să se concentreze asupra ideilor importante și nu asupra formalităților sau etichetei.

Duminică dimineața ne-am strâns în centrul capitalei și am deschis microfoanele. Printre cei care au luat loc în prezidiu se numără: Dimitrie Carp (judecător), Valeriu Antonovici (șef serviciu Camera Deputaților), Oreste Teodorescu (jurnalist), Delia Anton-Truțer (consultant A.E.P. – B.E.C.), Nicu Gorunescu (vicepreședinte A.N.P.D.C.D.), Oana Porfir (șef comunicare D.G.A.S.P.C. Sector 6) și Silviu Gorunescu (director cabinet vicepreședinte Autoritatea Pentru Digitalizare).

Prima parte a fost aceea în care invitații au vorbit despre propriile funcții și responsabilități. Andreea Hagiu-Robuțu a fost gazda, a moderat minunat dialogul și a menținut atmosfera plăcută și provocatoare. Am aflat de la invitați ce decizii iau și ce influențează acestea, de ce este important ceea ce fac. Apoi, am apelat la forța poveștilor personale – cele care inspiră cel mai mult și care i-au ajutat pe tinerii participanți din public să se recunoască în ceea ce aud, să înțeleagă că cei din prezidiu au fost ca ei cândva și că alegerile pe care le fac acum vor avea cândva conscințe. Printre altele, s-a vorbit despre vot, libertate, democrație, drepturi și fake news. Au urma întrebări din public și discuții libere. Prima parte a evenimentului s-a finalizat cu o întrebare pentru toți fatorii decizionali de pe scenă: dacă ai avea 16-20 de ani și ai fi acum, în această sală, în public, ce ți-ai spune? Ce sfat ți-ai da? (Răspunsurile le puteți afla din videoclipul evenimentului).

Partea a doua a fost cea de comunicare. Servind brunch-ul alături de tineri, cei din prezidiu au coborât în public și au stat de vorbă în grupuri mici, cu cei peste cincizeci de beneficiari ai evenimentului.

Andreea Hagiu-Robuțu, gazda evenimentului, povestește:

Întâlnirea dintre tineri și specialiști a început formal, cu un panel care a stârnit inițial reacții de uimire din sală, când s-au pronunțat cuvinte precum Autoritatea electorală, Camera Deputaților sau judecător. După prezentările invitaților, tinerii au venit cu întrebări și s-au conectat cu cei din fața lor, iar după sesiunea de întrebări și răspunsuri au format grupuri mai mici de discuții, în funcție de interese.

În unanimitate, invitații au susținut că fiecare vot este important și că fiecare tânăr și tânără are responsabilitatea atât de a ieși la vot, cât și de a se informa cu privire la variantele pe care le au pentru viitorii reprezentanți. ‘Voi sunteti cei mai interesați să decideți dacă doriți să achitați cu bani lichizi sau cu cardul, de la ce vârstă să înceapă viața sexuală și altele. Nu-i lăsați pe ceilalți să decidă pentru voi.’ spunea Dimitrie Carp, judecător la Judecătoria Sector 6, București.

Printre întrebările primite de invitați s-au numărat: E mai bine să votez în necunoștință de cauză decât să nu votez deloc? Cum putem să distingem informațiile reale de cele false atunci când ne informăm? Ce ar trebui să știe tinerii de 16 ani despre vot?

Tinerii din sală au mai aflat despre inițiative locale ce stau în puterea cetățenilor, despre înțelegerea geopoliticii la nivel global, despre cum se pot implica în procesul electoral ca operatori și, în general, despre puterea lor de a se implica în societate și de face lucrurile de interes pentru ei să se schimbe în bine.

Album foto eveniment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *