„Se spune că totul are un final și că fiecare final este unic. Sau poate că doar noi spunem asta. Ultimul eveniment din cadrul proiectului „Vote, please!” a avut loc la Hotel Ibis Politehnică. Până acum, am avut plăcerea să învățăm despre importanța votului și importanța socială, fake news și cetățenia europeană activă. De data aceasta, ne-am valorificat cunoștințele adunate pe parcursul tuturor atelierelor și, când credeam că deja cunoaștem tot, cărțile vii ne-au dovedit contrariul. Dar să începem cu începutul, ca să putem spune mai multe despre final. Ne-am adunat cu toții în sala dedicată acestui eveniment, iar coordonatoarea noastră, Andreea, ne-a prezentat pe scurt ce urma să facem în acea zi însorită de duminică. Primul invitat, domnul Valeriu Antonovici, a deschis evenimentul și ne-a povestit despre începuturile drumului său în Parlament. Ne-a oferit astfel un istoric care avea să ne ajute, mai târziu, să înțelegem motivul pentru care a ales să redacteze și, respectiv, să publice una dintre cele mai recente scrieri ale sale: „Un ALTFEL de Ghid al parlamentarului eficient”.”
Ne-am continuat discuția despre politică prin formarea a cinci echipe de cititori. Fiecare și-a tras scaunul mai aproape și a așteptat ca invitații să se împartă. Era momentul mult așteptat, cel în care cărțile vii, reprezentate de Valeriu Antonovici, Porfir Oana, Carp Dimitrie Gheorghe și Oreste Scarlat Teodorescu, aveau să ne spună povești ce urmau să se transforme în lecții.
Am petrecut 15 minute cu fiecare dintre invitați, momente în care ne-am putut satisface toate curiozitățile despre meseriile acestora, dar și despre viețile lor și eforturile pe care le-au depus. Am aflat părțile frumoase, dar și cele mai puțin frumoase, iar asta ne-a ajutat să conștientizăm că pentru a ajunge la scopul nostru, trebuie să facem și sacrificii.
Am înțeles atunci cât de important este să nu renunți la ceea ce îți place să faci, să lupți și să muncești pentru visele tale, să continui să înveți și să dai ce este mai bun din tine. Să nu faci ceva ce nu-ți place și să-ți investești timpul în ceea ce îți place.
După ce am terminat această sesiune a cărților vii, am luat o gustare împreună și am socializat despre cunoștințele acumulate în urma acestui eveniment. Discuțiile s-au prelungit, așa că am continuat să vorbim despre proiectul în sine și câte s-au schimbat între noi, de la prima noastră întâlnire până la ultima. Am plecat de la a fi niște adolescenții timizi, speriați de o nouă aventură, și am ajuns să fim un grup de prieteni care împărtășim și creează amintiri prețioase.
În final, ne-am gândit să vă lăsăm o mică impresie despre aceast proiect, în speranța că, la următorul, ni se vor alătura mai mulți.
„Am intrat în această asociație printr-o veche prietenă. Nu m-aș fi gândit niciodată că mă voi simți atât de împlinită și că toată ideea de politică o să-mi placă. Am vrut să mă implic, să învăț! Am întâlnit oameni minunați, cu care m-am apropiat și am reînnoit vechi prietenii. Datorită acestui proiect, am reușit să evoluez și am un bagaj de lecții învățate, experiențe trăite și povești de spus. Eu însumi am devenit o carte vie. Sunt recunoscătoare pentru toate acestea și, acum, la finalul proiectului, mă pot mândri că mi-am făcut prietenii.” – Zareta
„Când am auzit despre apariția unui nou proiect, nu am stat nicio secundă pe gânduri și mi-am spus imediat că: vreau să particip! Eram încântată că m-așteaptă o nouă aventură alături de oameni minunați. Pot spune că această asociație a adus schimbări majore în viața mea. Am învățat lucruri folositoare, dar am avut parte și de experiențe unice. Dar, cel mai important, am reușit să întâlnesc oameni minunați care mi-au devenit prieteni și pe care știu că mă pot baza. Simt că aparțin unui grup și că am un loc unde pot veni de fiecare dată cu zâmbetul pe buze.” – Mădălina
„Acest ultim eveniment din cadrul proiectului Vote, Please! a fost unul memorabil, pentru că mi-a arătat ce înseamnă să fii un om împlinit și dedicat meseriei. Datorită celor patru invitați, am învățat că trebuie să lupt pentru visele mele, chiar și atunci când speranța pare să se stingă. Iar când viața devine copleșitoare, domnul Oreste ne-a sfătuit să ieșim în natură și să ne regăsim liniștea în splendoarea ei. Cel mai prețios sfat primit a fost să ne dedicăm pasiunilor noastre. Din toată această experiență, am rămas cu prietenii și cu acest ultim eveniment care m-a încurajat să sper în continuare!” – Alicia
Articol redactat de Alexandru Mihaela-Zareta, Munteanu Mădălina și Țicu Maria Alicia.